Senfil.net - Цікавий журнал

Лісовий кіт — близький родич домашнього кота

1

Всі ми звикли до муркотіння наших домашніх котиків. Але більшість навіть не здогадується про те, що у звичайних свійських котів є дикий родич – лісовий кіт. Зовні цей дикий кіт (Felis Silvestris ) дуже схожий на звичайних дворових котів, лише трошки більший. У самців довжина тіла 40-90 см, вага до 7 кг (самки трохи менші), хвіст близько половини довжини тіла. Тулуб витягнутий, на невисоких ногах, корпус трохи піднятий в області тазу. Голова витягнута слабо, порівняно з очеретяним або амурським котом. Біля основи хвоста є пара анальних залоз, секретом яких коти-самці позначають свою територію.

Лісовий кіт — близький родич домашнього кота

Хутряний покрив досить густий і пишний, особливо взимку, через що лісовий кіт виглядає помітно більшим, ніж домашній. Основний тон забарвлення сірий, темніше на спині і світліше на череві, без охристого нальоту, взимку трохи темніше, ніж влітку. По хребту йде добре виражений неширокий темний «ремінь», з боків — розмиті поперечні смуги, на ногах і на хвості вони більш чіткі. Іноді трапляються коти-меланісти: швидше за все, це гібриди лісової та домашньої форм.

Він населяє переважно широколистяні та мішані ліси в горах і на рівнинах. Поширений у центральних і південних районах Європи, Малої Азії, та Кавказі. За останні кілька століть цей ареал скоротився до окремих фрагментів, обмежених великими лісовими масивами. На Європейській рівнині область його поширення на схід доходила до басейну Дону; в даний час лісового кота там вже немає. Сучасний ареал лісового кота в Україні охоплює Карпатський регіон, окремі райони Вінницької, Кіровоградської та Одеської обл. В XVII-XVIII ст. вид зустрічався в Карпатах, на Волині та Сумщині. Як правило, звір уникає територій з високим рихлим сніговим покривом. Ця дика кішка не уникає людського житла, і селиться не тільки поблизу селищ, але іноді і в хатах, коморах. В особливо суворі багатосніжні зими вона, як і багато інші тварини, втрачаючи звичайну обережність, забігає на ферми навіть вдень у пошуках хоч якоїсь їжі і тепла.

Лісовий кіт — близький родич домашнього кота

Лісові коти — індивідуалісти, які живуть поодиноко і об'єднуються тільки на період спарювання. Ділянка проживання займає від 1-2 гектарів на плавнях до 50-60 гектарів в горах. Межі ділянки його господар мітяться пахучим секретом анальних залоз. Самці в період гону в пошуках самки можуть йти досить далеко від основного місця проживання. Для постійних притулків дикий кіт у лісах зазвичай вибирає розташовані невисоко дупла старих дерев. У горах він знаходить притулок також в ущелинах скель, старих норах борсуків і лисиць. Примітно, що в тих місцях, де багато борсучих нір, кіт у них не тільки влаштовує постійний притулок, але і рятується від небезпеки, навіть якщо навколо багато дерев. Дупло або нора, призначені для розмноження, вистилаються сухою травою, листям, пір'ям птахів. Тимчасові притулки — невеликі ями, заглиблення під обривами, іноді просто густе сплетіння гілок. У плавнях кіт нерідко ховається для відпочинку в розвилках дерев, у покинутих гніздах чапель.

Цей звір вправно ухиляється від будь-якого наземного переслідувача, ховаючись на деревах або в щілинах скель. Лісовий кіт непогано плаває, але в воду лізе неохоче, навіть коли його переслідують. Звір мало обережний: людину підпускає на 30-40 кроків, після чого без особливої поспішності ховається в найближчому придатному притулку. Незважаючи на свої не надто великі розміри, цей хижак досить сміливий. Дослідники зазначали, що в горах Північного Кавказу доводилося бачити, як здоровезний котяра, шиплячи і пирхаючи, відганяв від домівки шакала.

Лісовий кіт — близький родич домашнього кота

Здобич розшукує за допомогою слуху і зору, нюх розвинений слабо. Неволю переносить важко, погано приручається. Голос — досить низьке хрипке нявкання. Як всі дрібні кішки, може «муркотіти». Взагалі ж вокальний репертуар різноманітний: різні емоції виражаються фирканням, низьким бурчанням, шипінням.

Основу живлення лісового кота складають миші і полівки, друге за значенням місце належить курячим і водоплавним птахам. У гірських районах він ловить білок і сонь, з птахів — фазанів і куріпок. У період розмноження птахів дикі коти розоряють безліч гнізд, поїдаючи яйця і пташенят. У роки, коли багато зайців, лісовий кіт успішно полює і на них. У річкових заплавах у період мілкої води ловить рибу, раків. Живучи поруч з людиною, ласує домашньою птицею. Незважаючи на порівняно невеликі розміри, лісовий кіт — досить серйозний хижак. Так, він нападає і на дитинчат копитних — козулі, сарни, домашніх і диких кіз.

Лісовий кіт — близький родич домашнього кота

На полювання кіт виходить за 1-2 години до заходу сонця, серед ночі влаштовується на короткий відпочинок, на світанку знову продовжує полювання. Найчастіше здобич він краде і ловить в 2-3 стрибка довжиною до 3 метрів. Якщо перший кидок невдалий, то жертву хижак найчастіше не переслідує. Дрібних гризунів він підстерігає, сидячи біля виходу з нори або щілини в камінні. Переслідуючи білку, лісовий кіт може забиратися на самі вершини високих дерев, деколи в азарті перестрибує з дерева на дерево, подібно куниці. Невелику жертву кіт хапає лапами і умертвляє, прокусивши потилицю.

При великій кількості їжі звір досить ненажерливий. Кошеня в 1,5—2 місяці може з'їсти в день до 10 мишей, дорослий кіт у неволі поїдає до 900 г м'яса. Лісовий кіт, як і всі дрібні кішки, їсть сидячи на задніх лапках і згорбившись, причому передні ноги на землю не кладе (лікті підняті). Шматки їжі він зазвичай відгризає бічними зубами, а не відриває.

Лісовий кіт — близький родич домашнього кота

Лісовий кіт розмножується 1-2 рази в рік. Основний період припадає на січень-березень, в цей час і самці, і самки частіше звичайного мітять територію, голосно і нудно кричать. Самці, групами ходять за однією самкою, час від часу б'ються за володіння нею. Кошенята першого посліду народжуються в квітні-травні, найбільш пізні — на початку грудня. Найчастіше самка приносить 3-6 кошенят, вони зовсім безпомічні, покриті ріденьким пушком. Забарвлення молоді відрізняється від дорослих: по тілу розкидані темно-бурі плями, які зливаються на спині в широкі смуги, задні ноги і хвіст покреслені численними поперечними смужками. Ці особливості більше, ніж забарвлення дорослих лісових котів, відповідають давнім типом забарвлення дрібних диких кішок.

Самець у вихованні потомства ніякої участі не приймає. Вся турбота лежить на самці. Поки кошенята маленькі, вона не залишає їх, дбайливо охороняє від нападів дрібних хижаків, а в разі небезпеки перетягує у нове лігво. Годування молоком триває 3-4 місяці, але вже через півтора місяці після народження кошенята намагаються їсти м'ясо. У цьому віці вони починають виходити з гніздового притулку і, як годиться підростаючому молодняку, без кінця вовтузяться і грають, часто забираючись на дерева. Там вони при небезпеці і затаюються. У двомісячному віці кошенята починають йти на полювання за матір'ю, ще через 2-3 місяці вони відокремлюються і стають самостійними мисливцями.

Знайшли помилку в слові? Виділіть його та натисніть Ctrl+Enter. Дякуємо за допомогу!
Попередня стаття:Як визначити характер чоловіка по краватці?
Наступна стаття:Жіночий погляд: Слабкі сторони знаків зодіаку
Поділитися

коментар

  1. Вадім /
    Круто 11 получил.

    Найлучший сайт!

Залишити коментар

У Вас залишилось 700 символів. Повідомляти про нові коментарі?

Senfil to OperaSenfil to Opera